Nesugebėjimas mokytis iš patirties

Savybė, apie kurią narcisizmo kontekste beveik nekalbama, yra nesugebėjimas mokytis iš savo patirties.

Tai nėra atskira savybė, kuria pasižymi narcisistinės asmenybės, greičiau tipinių narcizo charakterio savybių pasekmė.

Jei narcizas laiko save aukštesniu už kitus, privilegijuotu, jam nekyla mintis mokytis iš kitų, nes visi kiti jam atrodo kvailesni, neverti dėmesio.

Žinoma, nebūtina mokytis iš kitų žmonių. Galima mokytis juk ir iš savo paties klaidų. Tačiau kadangi narcizas laiko save tobulu, teisiu ir protingiausiu, jis negali pripažinti, kad jis gali daryti klaidų. Jeigu narcizas patyrė kažkokią nemalonią situaciją, jis nelaiko tai savo klaida. Jis nesugeba prisiimti atsakomybės, todėl visuomet mano, kad nemalonios situacijos yra sukeltos kitų, nes juk kiti yra, jo nuomone, kvaili.

Narcizas nekels sau klausimo, kodėl aš patiriu nemalonias situacijas, gal aš pats kažkaip jas įtakoju? Arba ką aš galiu padaryti, kad jos man nebesikartotų? Gal aš galiu keisti savo elgesį? Narcizas manys, kad kiti turi keisti savo elgesį į tokį, kokio pageidauja narcizas.

Ratas užsidaro ir narcizas, dėl savo vidinės asmenybės struktūros, lieka neįgalus mokytis iš savo paties patirties.

Neįveikiama siena, nuotr. aut.

*****

Jeigu reikia pagalbos situacijose, susidūrus su žmogumi, kuris, įtariate, turi išreikštų narcisistinės asmenybės bruožų, galite susisiekti su manimi dėl konsultacijos. Mano kontaktai yra kvadratėlyje viršuje, dešinėje.

Nesugebėjimas mokytis iš patirties

2 komentarai “Nesugebėjimas mokytis iš patirties

Parašykite komentarą